Πώς να προετοιμάσετε ένα εντυπωσιακό πλατό αλλαντικών!
Η γαλλική λέξη charcuterie χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τέχνη της προετοιμασίας και του σερβιρίσματος αλλαντικών και άλλων προϊόντων σε όμορφα στημένα πλατό ή πιατέλες.
Ένα πλατό αλλαντικών είναι μια εύκολη επιλογή για να ξεκινήσει ένα τραπέζι ή για να συνοδεύσει απλά ένα ποτήρι κρασί. Επιπλέον, πολύ εύκολα μπορεί να ικανοποιήσει μια ποικιλία από προτιμήσεις αφού μπορεί να περιλαμβάνει γεύσεις, αλμυρές, γλυκές, vegan, κ.ά. Σε ένα πλατό πάντα υπάρχει επιλογή για κάθε γούστο! Η εύκολη λύση είναι να συνοδεύσετε τα αλλαντικά σας με φρούτα και λαχανικά εποχής και να προσθέσετε μερικές ιδιαίτερες πινελιές ανάλογα την εποχή ή την περίσταση. Για παράδειγμα, ένα χριστουγεννιάτικο πλατό αλλαντικών θα μπορούσε να έχει διάσπαρτα κλαδάκια θυμάρι και κράνμπερι, ενώ για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα μπορούσε να έχει ένα μικρό μπολ με καρδιές και σοκολατένιες λιχουδιές. Μπορείτε να γίνετε όσο δημιουργικοί θέλετε! Παραδοσιακά το πλατό παρουσιάζεται γεμάτο με αλλαντικά, τυριά, κράκερ, φρούτα, ξηρούς καρπούς και πολλά άλλα, συνοδευόμενα από ντιπς και αλοιφές.
Η Βάση
Υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ξύλινα πλατό για μια ρουστίκ εμφάνιση, αλλά και πλατό ή πιατέλες από stoneware, πορσελάνη ή και μελαμίνη.
Επιλέγετε το μέγεθος ανάλογα τις ανάγκες σερβιρίσματος. Ένα πλατό σε μικρό μέγεθος είναι ιδανικό για δύο, για να απολαύσετε ένα καλό κρασί, ή μπορεί να χρειάζεστε διάφορα μεγέθη για να δημιουργήσετε διαφορετικούς συνδυασμούς σε μια εκδήλωση και να εξασφαλίσετε ότι οι καλεσμένοι σας θα έχουν πολλές επιλογές.
Θα χρειαστείτε επίσης μια επιλογή από μικρά μπολ, σκεύη μιας χρήσης ή ραμέκιν για τα ντιπ, τις μαρμελάδες ή τις σάλτσες. Αυτά τα επιπλέον σκεύη εκτελούν διπλή εργασία πλαισιώνοντας το πλατό σας. Διαλέξτε υπέροχα σχέδια για να τοποθετήσετε τα κράκερ, επιπλέον αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Ο αριθμός και το μέγεθος θα εξαρτηθούν από το πόσο μεγάλο είναι το πλατό σας και των αριθμό ατόμων που θέλετε να εξυπηρετήσετε.
Ιδέες για το περιεχόμενο!
Τα είδη που σερβίρουμε συνήθως είναι:
- Παστά κρέατα & αλλαντικά
- Τυριά
- Ελιές
- Ξηροί Καρποί
- Αποξηραμένα φρούτα
- Κρακεράκια, κριτσίνια, φέτες ψωμιού
- Ποικιλία από μαρμελάδες, μουστάρδες ή ντιπ.
Δώστε στους καλεσμένους σας ποικιλία!
Προετοιμασία
- Βεβαιωθείτε ότι το σκεύος είναι καθαρό και στεγνό και τοποθετήστε 3-4 ραμέκιν για τα υγρά σας συστατικά
- Προετοιμάστε τα υλικά σας. Κόβετε τα αλλαντικά και τα τυριά σας σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες και μπαστουνάκια, καθαρίστε τους ξηρούς καρπούς, κόβετε τα ψωμάκια.
- Στη συνέχεια, αρχίστε να γεμίζετε το πλατό με τα αλλαντικά και τα τυριά σας και προσθέστε τα λαχανικά, τα φρούτα, τις ελιές και τα υπόλοιπα υλικά που επιθυμείτε.
- Αφιερώστε λίγο χρόνο στη δημιουργία σας νωρίτερα και διατηρήστε τη σκεπασμένη στο ψυγείο έως την ώρα του σερβιρίσματος.
- Προσθέστε τα αρτοποιήματα, κράκερς και κριτσίνια στο πλατό λίγο πριν τα σερβίρετε για να μην μουσκέψουν.
Επιπλέον συμβουλές
- Χρώμα! Όταν επιλέγετε αντικείμενα για το πλατό σας, επιλέξτε κάποια που θα ξεχωρίζουν και θα κάνουν εντύπωση. Έντονα κόκκινα (φράουλες, κεράσια, ντοματάκια), λαμπερά πράσινα (σταφύλια, φέτες πράσινου μήλου, ρόκα) κ.λπ. Υπάρχουν πάρα πολλά σε καφετί/μπεζ αποχρώσεις και αν δεν είστε προσεκτικοί, το πλατό σας θα φαίνεται άτονο.
- Ποικιλία υφών! Το ίδιο ισχύει και με την υφή. Η ποικιλία είναι το κλειδί. Θέλετε μερικές λείες, γυαλιστερές επιφάνειες όπως οι χουρμάδες ή οι ελιές. Θέλετε μερικές τραχιές, επιφάνειες όπως τα κρακεράκια ή κριτσίνια. Κάποια είδη πρέπει να είναι κρεμώδη ή υγρά όπως οι μαρμελάδες και τα αλείμματα, και άλλα εξαιρετικά στεγνά, όπως οι ξηροί καρποί.
- Ευκολία στο σερβίρισμα ! Βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας πιρούνια, λαβίδες, στικς κ.λπ., μίας χρήσης ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να σερβιριστούν με υγιεινό τρόπο.